Coaches avant la lettre


Coaches zijn er altijd geweest. Mannen en vrouwen waarbij iemand altijd terecht kon. Die luisterde, begreep en hielp. Die zekerheid gaf. Waardoor mensen vleugels kregen. Vroeger heetten ze alleen anders: leraar, chef, vriend of echtgenoot. Maar hun werk was hetzelfde: voorwaarden scheppen waardoor gemotiveerde mensen tot grote hoogte konden opstijgen.
Inmiddels is het coachingswerk geprofessionaliseerd.

Hier is een aantal toppers van toen en nu. Met hun « coaches avant la lettre ».

 1. Cornelis Lely (1854-1929)
  «Bedwinger der Zuiderzee» Coach : J.P.R. Tak van Poortvliet, minister van Waterstaat
     
  De hoge verwachtingen van de leermeesters van Cornelis gingen jarenlang NIET in vervulling. Zijn loopbaan kwam pas op gang nadat minister Tak van Poortvliet hem de verdediging van de ontwerp kanalenwet toevertrouwde. Dat wetsontwerp werd verworpen. Maar Cornelis had zo’n goede indruk gemaakt dat hij zelf korte tijd later minister werd. Hij werd een begaafd ingenieur én dito politicus. Meermalen minister van Waterstaat en Gouverneur van Suriname. Zorgde voor de afsluiting van de gevaarlijke Zuiderzee. Een glansrijke loopbaan. Mede dankzij zijn coach, Tak van Poortvliet. 2. Marie Curie ( 1867 -1934 )
  Pionier van de radioactiviteit. Coach : Haar echtgenoot Pierre Curie

  De Pools-Franse Marie verhuisde naar Parijs om te studeren. Haar carriere ging loodrecht naar boven. Afstuderen en promoveren aan de Sorbonne. De eerste vrouwelijke docent aan de Sorbonne. Eerste vrouw met een Nobelprijs in de Natuurkunde. Eerste persoon met twee Nobelprijzen ( Natuurkunde én Scheikunde ). Na haar dood de eerste vrouw die bijgezet werd in het Pantéon. En ook nog een Nobelprijs in de Natuurkunde voor haar dochter Irene. Wat stak daar allemaal achter? Ongetwijfeld een groot genie. Maar ook haar echtgenoot, mede-Nobelprijswinnaar én coach: Pierre Curie.


 3. Johan Cruijff ( 1947)
  Europees voetballer van de 20e eeuw. Coach: Rinus Michels

  De beroemdste Nederlandse voetballer aller tijden. Won met Ajax alles wat te winnen viel. Ging als “verlosser” naar Barcelona. Maakte dat waar door direct met die club kampioen te worden. Ging zowat failliet door een zakelijk debacle. Maakte een grandioze rentree als speler, aanvoerder, trainer én zakenman. Een supertalent met een supercoach: Rinus Michels.


 4. The Beatles (1962 – 1969)
  De populairste band uit de popgeschiedenis. Coach: Brian Epstein ( overleden 1967)

  Muziek die zich ontwikkelde tot een massahysterie van ongekende omvang, de Beatlemania. Met Lennon en Mc Cartney als vakkundige componisten. Zij bezetten in 1964 de eerste 5 plaatsen van de Billboard top 100! Please please me! Grote talenten. Maar na de dood van hun manager en coach viel het gezelschap uit elkaar.


 5. Lakshmi N. Mittal (1950)
  geen foto beschikbaar
  Miljardair en eigenaar van het grootste staalconcern ter wereld, Mittal Steel. Coach: zijn vader

  Werd geboren in een arme familie in Calcutta, India. Zijn vader werkte zich op tot partner in een kleine staalfabriek. Van hem leerde Lakshmi het vak. Deed in 1976 zijn eerste overname in Indonesië. Kocht daarna vele bedrijven in het voormalige Oostblok. Nam in 2006 in een spraakmakende actie het Luxemburgs-Franse concern Arcelor over. Heeft nu staalfabrieken in 17 landen.